donderdag 27 augustus 2015

IJstijd - Maartje Wortel

IJstijd - Maartje Wortel

Aantal pagina's: 256 pagina's 
1e druk: januari 2007
 Psychologische roman
 

Dit boek heb ik in de zomervakantie 2015 gelezen.

Samenvatting (gedurende dat ik het boek las, hield ik mijn ''samenvatting'' bij in een notitie in mijn telefoon)

Hoofdpersoon: James
Ex-vriendin: Marie
Kat uit Hotel Arena (****): Zieck III
Vrouw uitgeverij: Monica
James' vroegere oppas: Miranda
Miranda's vriend: Remco (James heeft hem nooit gezien. Miranda heeft alleen foto's laten zien)
Marie's moeder (Francis) is astroloog, haar vader (Theo) freelancefilosoof. Ze heeft tweelingbroers. 
James' vrienden: Joep en Mike
Chuck Palahniuk: een schrijver die hij ontmoet op een lezing van hem. Chuck mag James heel erg. Hij wil zelfs met hem afspreken. Ze spreken af in een kroeg en worden dronken. Later komt Chuck naar James' hostel waar James hem vertelt over alles met Marie en daarna pijpt Chuck James. James beeldt zich in alsof het Monica is en het voelt geweldig. 
Irmgard: Zweeds privé-eiland

Verteltijd: 8 weken?
Vertelde tijd: jaren (ongeveer 30), ook vanaf zijn jeugd enzo

James lijdt een luxe maar heel eenzaam leven. Hij heeft 2 vrienden (Joep werkt op een advocatenkantoor & Mike is timmerman. Met hen luistert hij naar HipHop muziek). Zijn moeder betaalt zijn dure hotels en eten voor hem. Hij woont in hotels, Viersterren. Zijn vader en grootvader hebben in meerdere oorlogen in dienst gezeten en wonen nu samen de helft van het jaar op Hawaï. 
Het boek wordt verteld vanuit de ik-persoon. Marie heeft hem verlaten en gedurende het boek vertelt James over hoe hij haar leerde kennen en wat ze deden en alles alsof het op dit moment gebeurt. 
Monica (een onbekende vrouw voor James) belt opeens met de vraag of James een boek wil schrijven. James snapt er niet zoveel van 'waarom zou hij een boek moeten schrijven?' Uiteindelijk zegt hij dat hij het doet. Monica vraagt hem of het echt waar is. James zegt dat het echt waar is, ook al weet hij niet waar ze het over heeft. 
Marie heeft hij leren kennen onder het afdakje van een school waar hij stond te schuilen nadat hij was weggegaan bij een praatgroep (hij voelt zich nogal alleen alsof zijn leven geen zin heeft aangezien hij toch niks betekent voor iemand). In die praatgroep (in de gymzaal bij het Sarphatiapark) zat een man die zei dat alles achter glas zit.  James vindt Marie prachtig, alles aan haar is mooi. 
Tussen de stukken waarin je de ontmoeting en belevenissen leest over James en Marie, staan ook dingen hoe het uiteindelijk stuk liep (blz62: 'maar ik raad opnieuw: "wat drinken in het café? Zeg ik. "Ik dacht dat je her nooit zou vragen" zegt Marie. (Later zegt ze: "her is je te gemakkelijk gemaakt, ik ben gewoon met je meegegaan." En ik zeg: "wat zegt dat dan over jou?" Maar daar krijg ik geen antwoord op.))
Alles wordt in de tegenwoordige tijd verteld, ook de dingen van vroeger (van hem en Marie). Zo lijkt het dus alsof het momenteel gebeurt. Zijn oppas zei vroeger dat hij niet telkens in de tegenwoordige tijd moest praten, omdat dat incorrect is. 
James neemt Zieck III mee wanneer hij hotel Arena (****) verlaat. Hij heeft tegen zijn moeder gezegd dat ze geen geld meer van haar wil. Hij slaapt in Stayokay-hostel in Amsterdam-Oost. En het is uiteindelijk de bedoeling dat hij zijn inkomsten gaat verdienen als schrijver. 
Als hij terugkijkt op z'n relatie met Marie denkt hij dat het mis is gegaan toen hij met het verkeerde antwoord kwam. "Ik moet Marie omschrijven zoals zij zichzelf ziet, want aan haar eigen oordeel heeft ze niet genoeg. Iemand moet her bevestigen, zoals je bij een misdaad een dader aan moet wijzen op het politiebureau. Het maakt uiteindelijk niet uit wie de dader is, maar er moet een persoon zijn die de schuld draagt." (blz 132)
Marie eet altijd erg weinig. Ze vertelt aan James (tijdens een etentje in Restaurant Pompstation in Amsterdam-Oost. James eet een biefstuk en Marie een salade "omdat dat wel zo gezellig is") dat ze abortus heeft laten plegen omdat haar toenmalige vriend (die ze de steward noemt) het kind niet wilde, ze liet zich overhalen om het kindje weg te halen ook al was ze al een paar maanden zwanger. Na de abortus moest ze drie uur rusten waarna haar vriend haar oppikte in de grijze Renault Twingo. Hij zei dat hij een verrassing voor haar had als ze thuis kwam. Het waren 2 biefstukken, om aan te sterken. Marie at ze allebei op en sindsdien eet ze heel weinig. Omdat ze zich schuldig voelt dat ze haar kindje heeft weg laten halen. James biedt haar een stukje van zijn biefstuk aan. Ze weigert. James vraagt of ze t dan voor hem wil doen. Uiteindelijk steekt ze het stuk vlees in haar mond.  Maar daarna gaat het weer bergafwaarts. 
James zegt dat hij zich schuldig voelt tegenover zijn vader, "alsof het mis is gegaan toen hij mijn heeft gekregen. Mijn moeder zegt: dankzij jou ziet je vader dat het leven gewoon doorgaat, dat er een nu bestaat" (140)
James heeft 2 korte verhalen geschreven in een restaurantje. Chuck Palahniuk vindt ze geweldig. Hij mailt ze naar Monica en vraagt haar om wat geld omdat zijn geld opraakt want zijn moeder geeft hem geen geld meer nadat hij dat gevraagd heeft. (Zijn verhalen heten Hetflatgebouw en ZwarteKoffie)
"Je moet ervoor zorgen day je het glas van de ander breekt, als is er dan tegelijkertijd ook altijd jets kapot." & "De eerste keer dat ik haar zag zei ze; ik wil alles voor 1x doen en er dan voor altijd vanaf zijn. Ik wist niet dat ze het letterlijk bedoelde." (184)
In zijn mail aan Monica gebruikt hij voor het eerst de verleden tijd. 

Marie wil graag naar Zweden, wonen op een onbewoond eiland dat is haar droom. James lijkt t niets, maar dat zegt hij niet want hij wil haar niet ongelukkig maken. Hij heeft genoeg geld dus koopt hij voor haar een eiland (Irmgard). Er staat een huis op, 2 boten, een vijver met vissen. Het is winter en alles is bevroren. De vorige eigenaar vernoemde het eiland naar zijn moeder. Zijn vrouw is verdronken op 63-jarige leeftijd. James vindt het helemaal geweldig tot zijn verbazing. Marie niet. Ze sport steeds meer en wordt steeds onzekerder. James besluit niks van haar eet- & sportgedrag te zeggen en haar te Laten. Later verwijt Marie dit hem. Marie is jaloers op James omdat hij wel in staar is HAAR droom te leven (leven op het Zweedse eiland). Na twee weken(?) vertrekt Marie zonder iets te zeggen van het eiland. Ze wordt door Alexander (makelaar) opgehaald met zijn helikopter. Alexander bracht ook altijd de spullen die de mensen nodig hadden op hun privé-eilanden (als boeken, boodschappen etc)

Mening
Over dit boek ben ik erg enthousiast! Het is vlot geschreven: niet te moeilijk, niet te makkelijk, niet te lang, niet te kort. Ik heb mijn vader dit boek aangeraden, en hij heeft het diezelfde vakantie nog gelezen. Ook hij vond het een goed boek! Het is een vrij nieuw boek en dit maakt het leuk omdat alles daardoor zeer realistisch is. Alles is goed in te beeld omdat wij in dezelfde tijd leven. Ook is het apart om te lezen hoe de hoofdpersoon omgaat met de anorexia van zijn vriendin, hoe hij een luizenleventje leidt, maar toch niet erg gelukkig schijnt te zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten