zaterdag 30 januari 2016

Leesgroep, IJstijd

Deel 1

Verwachtingen
Wij verwachtten een romantisch boek vol drama en een verwende hoofdpersoon. Dit klopt allemaal wel, maar de hoofdpersoon heeft niet zoveel vrienden om zich heen en is daardoor eenzaam. Zijn geliefde heeft hem verlaten en gedurende het boek zijn er flashbacks die óók (net als de rest) in de tegenwoordige tijd geschreven staan, dit hadden wij niet verwacht.

Titelverklaring
Er is een verwijzing naar de titel in de roman: ''Wij (Marie en ik) gaan van winter naar winter, twee mini-ijstijden zonder dat de kou een doorbraak beleeft. Ik durf het bijna niet te zeggen, omdat het zo ongelooflijk soft klinkt, maar we houden elkaar warm, zij en ik.''
De titel kan ook een symbolische verwijzing zijn naar de verhouding tussen Marie en James.


Personages
James DillardEen man begin 30. Op zijn 19e is hij door zijn moeder gedropt in een hotel, en James leeft dan nog steeds in hotels waar hij dure wijn en dure kazen bestelt op zijn moeders kosten. Hij ontmoet Marie en ze gaan samen op een eiland wonen. Als James duidelijk maakt dat ze op het eiland van zijn dromen wonen, verlaat Marie hem. James is er kapot van maar pakt zijn oude leven weer op en gaat weer in hotels wonen. Op een dag wordt hij door Monica gebeld en besluit een boek te schrijven. Weer laat hij zich door een ander leiden en de motivatie komt niet uit zichzelf. Aan het einde van het boek lijkt het alsof James zijn eigen zin gaat doen en hij verlaat Monica.
MarieJames' ex-vriendin. Marie is niet heel knap, maar James vindt haar heel aantrekkelijk. Marie is erg onzeker over haar uiterlijk en daarom mag er nooit met het licht aan gevreeën worden. James koopt een Zweeds eiland voor haar, genaamd Irmgard. Maar ook daar heeft ze het niet naar haar zin. Ze zoekt een man die zelfstandig is. In haar vorige relatie besloot haar vriend (''de steward'') dat ze abortus moest plegen, hier heeft Marie nog steeds veel pijn door. Marie blijkt een anorexiaprobleem te hebben. Marie verdwijnt per helikopter van het eiland en keert niet meer terug. Marie heeft tweelingbroers en begint daarom ook wel eens over het feit dat ze een kind wil, dat echt van haar is, zodat ze het gevoel heeft dat er iets helemaal van haar is. Net zoals haar broertjes elkaar hadden.
MonicaVrouw van de uitgeverij die James vraagt een boek te schrijven. Monica is een schoonheid in tegenstelling tot Marie. Ze heeft een perfect gebit (Marie miste een hoektand). Ze is ouder dan James
MirandaJames' vroegere oppas
RemcoMiranda's vriendje. James heeft hem nooit gezien en kent hem alleen van foto's en verhalen.
FrancisMarie haar moeder. Zij is astroloog.
TheoMarie haar vader. Hij is feelancefilosoof.
Joep en MikeJames' vrienden
Chuck PalahniukEen schrijver die James ontmoet op een lezing. Chuck mag James zo erg dat hij zelfs met hem af wil spreken. Ze spreken af in een kroeg en worden dronken. Later komt Chuck in James hotel waar James hem vertelt over Marie en daarna pijpt Chuck James. James beeldt zich in alsof het Monica is en het voelt geweldig.
James' vader: Hij en zijn vader (James' grootvader) hebben in meerdere oorlogen in dienst gezeten en wonen nu samen op Hawaï de helft van het jaar.

James' moeder, Lidy: Workaholic. Heeft weinig tijd voor James gehad, nu niet en vroeger niet. Belt hem als het haar precies uitkomt. Ze maakt er tijd voor vrij in haar agenda. Ze heeft James op 19-jarige leeftijd in een hotel gedropt en sindsdien zien ze elkaar weinig. Toch heeft ze het beste met hem voor en regelt ze veel voor hem.

Setting
Een groot deel van het verhaal speelt zich in Amsterdam af. Andere delen ook op het Zweedse eiland.

Perspectief
Het verhaal wordt vanuit de ik-persoon verteld (ik = James). Hij vertelt in de tegenwoordige tijd. Hij schrijft één keer in de verleden tijd, en dat is in de mail naar Monica met zijn verhalen erin. 

Structuur
Het boek is verdeelt in twee delen: I hotel Arena/Winter - II Stayokay Winter. In beide delen loopt de chronologische volgorde van heden en verleden door elkaar heen. Er zijn twee belangrijke tijdlagen: het verhaalheden waarin James wordt gevraagd door Monica om een boek te gaan schrijven en een liefdesgeschiedenis van James en Marie die kort daarvoor heeft plaatsgevonden en verbroken is. 

Open plek
Een voorbeeld van een open plek is dat je niet weet wat er met Marie gebeurd is nadat zij vertrokken is.
Ook weet je niet of James ooit zelfstandig gaat leven (dus zonder hulp van zijn moeder).

Oordeel
Wat wij mooi vinden is dat James verliefd wordt op een vrouw die voor hem niet per se mooi is, maar wel heel aantrekkelijk. 
Wij vinden het boek mooi geschreven met ''diepzinnige zinnen'' waar ongelooflijk veel waarheid in zit. Simpele zinnen over het leven waar je nooit eerder over hebt nagedacht. 
''Haar koffie is wat bier is voor mij: een communicatiemiddel, ze leeft er weer geweldig van op''

De meisjes (Sanne en Fae) vonden het boek sneller en leuker te lezen dan de jongens (Janco en Sven). Dit komt doordat Fae en Sanne toch meer van romantische boeken houden. Jongens vinden het maar gezwijmel.

Deel 2 
Onze samenwerking verliep vrij soepel en snel omdat we onze meningen snel in een goed verhaaltje te verwerken wisten. Enerzijds vond ik deze opdracht niet heel leuk, omdat de een minder tijd had om het boek te lezen dan de ander. Dus dan zit er toch een bepaalde druk op. Maar anderzijds was het leuk om te horen hoe iemand anders het boek interpreteerde. 

Wij denken dat het boek ongeveer op niveau 3 lag waardoor het qua schrijfstijl makkelijk te volgen was. Je moest alleen wel even door hebben dat de flashbacks ook in de tegenwoordige tijd geschreven stonden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten