maandag 7 april 2014

Moordvrienden (opdr 2)

Rechter
Een rechter is iemand die rechtspreekt, dwz dat de rechter wettelijk verplicht is om een oordeel uit te spreken over een voorgelegde zaak. Hij houdt dan rekening met de wet, rechtsleer, rechtspraak en de gewoonte.

Milo is meerdere keren naar een rechtspraak geweest. Dankzij zijn goede advocaat heeft de rechter Milo vrijgesproken. Milo moet echter wel een psychiatrische behandeling ondergaan.

Advocaat
Een advocaat helpt de verdachte persoon, of het slachtoffer tijdens een rechtszaak. Een advocaat probeert de (on)schuld van een persoon te bewijzen. Zo probeert hij een straf te verminderen of juist te verkrijgen.

Milo heeft een advocate: Yvette. Zij oefenen met elkaar om rustig te blijven in de rechtszaal en alle gebeurtenissen rustig uit te leggen. Met kalm blijven bereik je meer. Zonder Yvette was Milo niet vrijgesproken door de rechter.

Officier van Justitie
Een officier van Justitie vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie is de organisatie die verantwoordelijk is voor het opsporen en vervolgen van misdaden.

In het boek kun je het vergelijken met de man die probeerde aan te tonen dat Milo strafbaar was. De Officier van Justitie is dus de openbare aanklager van bijvoorbeeld verdachten en misdadigers.

Slachtoffers en familieleden
Tegenwoordig hebben slachtoffers en familieleden van de verdachte het recht om te spreken in de rechtszaal. Ik vind dit goed, omdat de rechter dan een beter beeld over de zaak krijgt. Maar ik vind niet dat de rechter de woorden van de familieleden te zwaar mee mag laten tellen. Je weet namelijk maar nooit hoe eerlijk deze personen zijn. En wat zij zullen zeggen, zal toch een persoonlijke mening zijn.
Ook kan het slachtoffer alles heel erg overdrijven en proberen te zorgen dat de misdadiger een grote straf krijgt.

De moeder van Milo had iets gezegd kunnen hebben in de rechtszaal. Zij kon bijvoorbeeld uitleggen hoe Milo's gedrag buiten school en vrienden om was, en hoe zij over Finn dacht.

Het slachtoffer, Chantal, vertelt in de rechtszaal over hoe zij Finn en Milo had zien lopen. Finn liep stoer voorop, en Milo liep erachteraan als een meelopertje. Ze had Milo goed in de ogen gekeken, maar toch was Milo doorgelopen. Milo is gered op het moment dat Yvette Chantal onderbrak. Chantal wilde namelijk gaan zeggen dat ze een machtsuitdrukking had gezien, op één of andere manier zag ze dat Milo ervan genoot. Als Chantal dit wél had gezegd, dan had het er voor Milo een stuk minder leuk uitgezien.

4 opmerkingen:

  1. Sorry dat mijn opdracht er zo laat op staat. Mevrouw Bakker is hiervan op de hoogte. Ik heb haar deze opdracht op tijd gemaild, zodat ie wel op tijd ingeleverd was. M'n blog wilde echter lange tijd de opdracht niet publicieren. Vandaar dat ie er nu op staat. Graag uw begrip.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heei,

    Je hebt goed uitgelegd wat de beroepen inhouden en wat voor invloed ze hebben gehad op Milo's rechtszaak, maar je bent vergeten om te vertellen hoe deze mensen zelf over Milo dachten. Vond de rechter bijvoorbeeld echt dat Milo onschuldig was, of heeft hij Milo vrijgesproken omdat er o.a. niet genoeg bewijs was. Verder is alles duidelijk verteld met goed taalgebruik en heb je niet al te lange zinnen gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het eerste dat me opvalt is dat je niet vertelt wat mensen zelf over Milo dachten. Het oordeel van de rechter is bijvoorbeeld niet duidelijk. Taalgebruik is goed en de leesbaarheid ook

    BeantwoordenVerwijderen